logo
Карате Клуб Шото - Витяз

История > Карате


Що е карате?

Карате е наука и изкуство за самозащита, която се базира на използването на естествените оръжия на тялото - ръцете и краката. Кара означава празен, те-ръка, до-път или философският смисъл на тази дефиниция е: карате-пътят на празната ръка.

История на карате

В края на 8 век след н.е. Япония-страната на Изгряващото слънце /Нип-Пон/ се оказва на границата на една огромна културна империя, включваща в себе си Китай, Индия, Пакистан, Виетнам, Лаос и Камбоджа. Всяко културно течение, родено в тези страни, влиза в Япония последно, след като е било обхванало целият югоизточен свят. Но постепенно, в 9 век Япония и по-специално островите и, стават част от културната зона на източната част на Стария свят.

Именно на границата между 8 и 9 век в Япония нахлува култура, носеща със себе си и новата религия - будизма, която става част от религиозния живот на островите, новата писменост - йероглифите, заимствани от Китай, новата форма на литература - поезията и т.н.

Висшето общество на Япония силно се китаизира, буквално копирайки културата на своя велик съсед. Наред с културата и образованието на японска земя прониква и борбата, наречена Чан Фа или китайски бокс, включващ удари с ръце и крака. Японските средновековни войни са имали своя национална борба - Тоде, в която преобладавали захвати, хвърляния и удари.

Времето, неумолимо стяга в един възел тези два вида борба, по такъв начин, че след няколко века този синтез на бойни изкуства завладява целия свят. Този процес е осъществен най-напред на остров Окинава. Оригиналното разположение на острова-далече от централната част на Япония и континентален Китай, става благоприятна почва за обединяване на двете борби Тоде и Чан Фа в друг вид единоборство, наречено по-късно Карате-до.

Благодарение на усилията на Гичин Фунакоши карате от бойно изкуство се превръща в спорт със свои правила и система за подготовка.

Карате в Европа

Първата страна, в която започва да се развива карате е Франция. Към Федерацията по джудо и бокс се организира секция по карате. Годината е 1960. Неин основател е Жак Делкур.

През 1965 год. по негова инициатива е създаден Европейски карате съюз. През 1969 год., пак по негова инициатива се образува Световната карате федерация. Президент и на двете до 2000 год. е Жак Делкур. Този голям радетел на европейското и световно карате е голям приятел на българските каратеки и не веднъж е бил в България.

От 2000 год. президент на Европейската и Световната карате федерация е Антонио Еспинос /Испания/. В Европейската карате федерация членуват 45 страни, а в Световната-154.

През 1994 год. България активно съдейства и става един от съоснователите на Балканската Карате Федерация. В нея участват: Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна Гора и България. Президент на Балканската Карате Федерация от основаването и до днес е Георгиос Йеролимпос, който е и Генерален секретар на Световната Карате федерация.

Карате в България

Българската Национална Федерация Карате е създадена през 1992 год. Тя обединява признатите от Световната Карате Федерация стилове Вадо рю, Годжу рю, Шито рю и Шотокан. От 1998 год. клубовете по Киокушин карате също са членове на федерацията. Днес Българската Национална Федерация Карате с 84 членуващи клуба е една от най-големите по численост . в нашата страна. Почти няма градче, в което да не функционира карате-клуб, в който предимно млади хора да се стремят да проникнат в тайните на карате. Общият брой на занимаващите се с карате в България е около 20 000 човека.

Българското карате присъства трайно на международното татами. Нашите майстори, заедно с тези от направление Киокушин, съставят доста дълъг списък от европейски и световни шампиони.

В реферския състав вече влизат доста съдии на Балканската, Европейската и Световната Федерация.

Защо е добре да се тренира карате?

Защото освен спортните елементи карате има и много силен етичен и социален аспект. Ето автентичния текст на Хагакуре Бушидо или Клетвата на война, който през живота си трябва да изпълнява следните четири задачи:

  1. Да не отстъпва пред нищо при изпълнението на дълга.
  2. Да бъде полезен на своя господар /императора/.
  3. Да уважава и почита родителите си.
  4. Да бъде щедър и милосърден;

Това са основните правила, които при един съвременен прочит водят до ценностите, които чрез системни занимания, постепенно стават част от съзнанието на каратеката. Кодекса на честта включва още редица полезни задължения, свързани с ежедневните му задачи, включващи начина на изразяване, възможните реакции при определени обстоятелства, поддържането на хигиенни навици и др.

Бъдещето на Карате

В момента карате се практикува в много клубове, детски градини и училища. България е единствената страна на Балканите и една от малкото в Европа, в която карате е специалност в Националната Спортна Академия.

Специалността е въведена в учебния план през 1992 год. Ежегодно се приемат 5-7 студенти , които преминават пълният курс на обучение за придобиване на образователно - квалификационната степен бакалавър и магистър.

До момента има защитена и една докторска дисертация.

Бъдещето на карате, а това е амбицията на длъжностните лица и членовете на федерацията, карате да се институционализира, т.е. карате да стане учебен предмет в началните, средните и висшите училища, карате-задължително в армията и полицията. И това ще е от полза за цялото общество заради комплекса от изключително ценни качества, които този спорт развива.

Партньори

» Карате Клуб "Камае"
» Печатница Ковачев